Geschiedenis

Aan ons de taak de geschiedenis van het Bouvenparadijs te schetsen. Geen eenvoudige taak, maar we proberen het!

 

Zoals onder het kopje wie zijn wij al beschreven kwam onze eerste Bouvier in november 2008 bij ons. Een mooie pup om te zien en het bleek al snel een echte Bouvier te zijn. Zelfs als pup al heerlijk lomp bijvoorbeeld.
Hij ging overal mee naar toe en uiteraard ook naar puppycursus. Al snel bleek dat hij naast lomp ook bijzonder flegmatiek was: liever lui dan moe. Maar dat karakter hè. Helemaal gek op kinderen en grote mensen. Mensgericht zou je kunnen zeggen. Maar wat kon hij volhouden, ’s nachts in de bench? Hij heeft wel drie weken lang ons geen of nauwelijks nachtrust gegund….
Helaas is Arthos op 28 april 2021 overleden. We zijn hem eeuwig dankbaar voor het feit dat hij ons de liefde voor de Bouvier heeft bijgebracht!

Zoals gezegd, de liefde voor de Bouvier was geboren. In juli 2010 werd Doenja geboren. Zij was onze tweede Bouvier. Een teefje uit werklijnen. Hetzelfde karakter uiteraard. Dol op kinderen maar een werklijn hè. Zo fanatiek en werklustig. Met Doenja ging Dick trainen voor IPO. Doenja vond met name appèl en pakwerk geweldig. Na een tijdje zij we toch gestopt: Doenja werd er nog veel fanatieker van en aangezien de honden vooral als huisvriend bedoeld waren, ging het ons wat te ver.

Arthos en Doenja verhuisden met ons mee naar Winterberg (Sauerland) en hebben daar kunnen genieten van de “bergen” en lange wandelingen. Een koud stromend beekje was dan welkom

In februari 2017, we woonden toen weer in Oosterwolde, kwam via Ylona Venekamp (Bouvierbemiddeling) de blonde Roos, nog maar één jaar jong en al 4 adressen gehad, op ons pad. Greta ging kijken en was direct verknocht aan Roos. Roos, de zachtheid zelf, lief, aanhankelijk en gek op de beide andere Bouviers. Al werd Doenja gelijk haar favoriet. Die twee waren onafscheidelijk. Vaak noemden wij ze “Duo Penotti” Ik zeg waren want op 30 september, nog maar net 6,5 jaar jong, moesten wij afscheid van haar nemen. Een sterk vergroot hart en lever, vocht in de buikholte en de longen. Wij wilden beslist niet dat het een lijdensweg zou worden en we lieten haar gaan naar haar maatje Arthos. We missen haar ongelooflijk!

Op 1 maart 2018 gingen wij verhuizen naar onze huidige plek. Buiten het dorp met zo’n 7.000 m2 grond er omheen. Toen de gelegenheid zich aandiende hebben we geen seconde getwijfeld. Verhuizen dus!

Natuurlijk gaf dat letterlijk en figuurlijk mogelijkheden tot uitbreiding van de roedel. In april kwamen wij in contact met Marga Olijve (Bouviervrienden) en kwam Boris op ons pad. Net 2 jaar geworden en had een beter adres nodig. Hij bleek ongeschikt voor de KNPV te zijn en moest daarom weg….. Boris kwam bij ons wonen als 2e herplaatser en dat ging perfect! Spelen met Roos als een wilde! Puur genieten was dat. Boris ontwikkelde zich uitstekend en wierp zich met zijn imposante verschijning spontaan op als beschermheer van ons en de onzen. Als hij zich laat zien als echte grote stoere macho bij de toegangspoort garanderen wij dat niemand het erf op komt. Het is goed te merken dat hij uit een echte werklijn komt. Stoer en onverschrokken maar naar het gezin toe? Zo ontzettend lief. Binnen een paar dagen had hij onze harten gestolen.

In januari 2019 kwamen wij andermaal in contact met Ylona Venekamp (Bouvierbemiddeling). Er had zich weer eens een herplaatser aangediend, Basko (geboren als Bobbie).
Greta reed meer dan 3 uren om hem in zijn thuissituatie te ontmoeten.
Hij wist haar gelijk in te palmen met zijn aandoenlijke charme. Het is een beer van een hond met zijn 55 kilo….
Bij thuiskomst op het Bouvenparadijs bleek al snel dat hij met iedereen, dier en mens, vriendjes wilde zijn. Dat lukte wonderwel.
Met een zwaar verwaarloosde vacht werd hij nog dezelfde dag flink kaal geschoren, hij werd er direct vrolijker van!
Al snel bleek dat hij flink mishandeld is geweest…. een iets te snelle beweging met de hand en Basko was 3 meter verderop.
In de loop der tijd is hij flink bijgekomen en is hij franker en vrijer geworden. Maar een echte Bouvier in dat oogpunt zal hij wel nooit meer worden.

Helaas ging Basko op 11 januari 2023, veel te jong, over de Regenboogbrug

Inmiddels waren er dus 5 Bouviers bij ons. We bleven contact houden met Marga Olijve (Bouvier vrienden). En zij noemde het bij ons Het Bouvenparadijs. Dat vonden we zo leuk en een groot compliment naar ons toe dat we deze naam hebben omarmd!

In de loop van 2019 bleek dat er bij Marga een nestje geboren zou worden. Wij besloten dat een pup als nummer 6 er nog wel bij kon. En dat werd Dora. Dora haar oma (Balou vd Veluwesprengen) is de moeder van Doenja. Oftewel Doenja is de tante van Dora.
Tja, Dora beschrijven valt niet mee…..Een paar steekwoorden die bij haar passen:
Overenthousiast
Grote knuffel
Gek op mensen en zeker kinderen
Spring in’t veld
Razendsnel
Bijzonder veel werklust.
Na ampele overwegingen is Dick met haar in training gegaan als speurhond. Daarin kan zij haar energie kwijt (en Dick ook) en ze heeft er ontzettend veel plezier in.

En toen hadden we 6 Bouviers….

In de tussentijd hielden we regelmatig contact met Marga Olijve. Andermaal kwam er in april 2021 via haar een herplaatser op ons pad.

10 april 2021, nummer 7 doet zijn intrede.
Max (Abel Balou vd Veluwesprengen)
Max zijn vrouwtje en baasje waren helaas overleden en de bedoeling was dat Max bij de schoondochter en zoon ging wonen. Dat was zo afgesproken. Helaas bleek al vrij snel dat het niet ging. Max is tenslotte een werklijn boef en die hebben recht op (en nodig) een stevige en consequente behandeling.
Na een redelijk heftige kennismaking met halfzus Doenja (dezelfde moeder) besloten wij dat Max er wel bij kan.
Max, een enthousiaste kerel, vol energie. Hij is inmiddels bijna 9 maar dolt nog erg graag met de jongeren in de tuin!

En toen werd het 28 april 2021. Een trieste dag op het Bouvenparadijs. Arthos was helemaal op en we moesten hem wel laten gaan over de Regenboogbrug. Dit is een van de laatste foto’s van Arthos, op zijn geliefde plekje buiten in de tuin….

Arthos

Tja, en toen waren er nog 6 Bouviers..
Het begon te kriebelen. Eigenlijk wilden wij nog graag eens een nestje fokken. Maar dan heb je een geschikte teef nodig. En die werd geboren op 4 augustus 2021 en kwam bij ons op 29 september 2021
Desny of Sjo Who Sji Bib.
We hebben al leuke resultaten met haar gehaald op shows en met de gezondheidseisen zit het ook snor. Zogezegd een veelbelovende teef met een prachtig uiterlijk!
En het innerlijk? Ook dat is heerlijk:
Zelfstandig, arrogant en ook zij is gek op mensen en zeker ook op onze kleinzonen! Een heerlijke hond!

Op 19 juli 2023 werd een nest van Desny geboren met 8 prachtige pups. We besloten dat River bij ons zou blijven.

Tot ons grote verdriet werd Desny op 11 oktober 2023 gegrepen door een auto. Ze heeft ons nog mogen knuffelen…..
Ze overleed onderweg naar de dierenarts

Na een prachtige zomer waarin de Bouviers heel veel in de tuin konden relaxen werd het al snel half september. We merkten dat Roos slechter begon te eten. Dan weer wel en dan weer een dag niet. Verder was haar gedrag wel normaal. Blij als wij er aan kwamen en dan direct met de staart op de grond kloppen, dat was haar handelsmerk. Tot donderdag 29 september, ze begon te kuchen en was nogal lusteloos. Verder vriendelijk als altijd. Op vrijdag 30 september viel het op dat ze een dikke buik kreeg. We konden snel bij de dierenarts terecht. Na een echo en een röntgenfoto bleek al snel dat het erg slecht maar haar ging. Zo slecht zelfs dat het nog maar de vraag was of ze het weekend zou overleven. En alweer moesten wij een moeilijk maar rechtvaardig besluit nemen. Roos, nog maar 6,5 jaar oud ging ons verlaten maar laat ongelooflijk mooie herinneringen achter!

Roos onze kindervriend

Andermaal was het aantal Bouviers naar 6 gedaald. En raad eens wat er gebeurde.

Op 30 oktober 2022 kwam Omar of Sjo Who Sji Bib de gelederen versterken. Als halfbroer van Desny hebben wij hoge verwachtingen van hem. Onze hoop is dat hij te zijner tijd ingezet kan worden als dekreu. Zijn karakter lijkt erg veel op dat van Desny.
We houden jullie op de hoogte van het reilen en zeilen

River van het Bouvenparadijs!

2 gedachte over “Geschiedenis”
 1. Wat een mooie beschrijving van jullie roedel, van begin tot eind.
  Ik als grote Bouvier liefhebber, na 2 geweldige boeven, heb op dit moment geen hond / bouvier meer. Ik geniet van alle foto,s en verhalen, en hoop er ooit weer 1 in mijn hart en huis te sluiten. Dank jullie wel ♥️
  Vr Groeten Renate ( lisse )

  1. Hallo Renate!
   Wat leuk om te lezen dat he onze geschiedenis zo waardeert en dat je de moeite nam er op te reageren!
   Wij hopen ergens deze zomer ons eerste nestje van Desny te krijgen!
   Best wel spannend!

   Groet,
   Greta en Dick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *